Deze vragen kunnen je helpen bij het bepalen of het huis geschikt is voor jou.
Een bezichtiging van een huis is een leuke ervaring maar kan ook spannend zijn. Echter, tijdens een bezichtiging komen er veel zaken op je af. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Om je te helpen hebben we een aantal belangrijke vragen op een rijtje gezet die je niet moet vergeten te stellen.
Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?
Als dat zo is, dan is de kans groot dat de verkoper snel zijn huidige woning wilt verkopen, wat gunstig kan zijn voor het bepalen van je openingsbod. In dit geval zou het openingsbod lager kunnen zijn dan wanneer de verkoper nog geen andere woning heeft gevonden en geen haast heeft met de verkoop. Als de verkoper wel al een andere woning heeft gekocht, maar deze nog gebouwd moet worden, dan is er geen haast bij de verkoop. Dit kan van invloed zijn op het openingsbod dat je doet. Vergeet dus niet om deze vraag te stellen.
Wat is de reden voor de verkoop van de woning?
Het is zeker de moeite waard om te achterhalen waarom de woning wordt verkocht. Hoewel het niet altijd mogelijk is om hier een antwoord op te krijgen, kan het wel nuttig zijn om deze informatie mee te nemen in jouw besluitvorming. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de reden voor de verkoop voor jou een reden is om de woning juist wel te kopen. Daarnaast is het verstandig om te weten hoelang de verkoper in de woning heeft gewoond. Een snelle verkoop kan een teken zijn dat er iets mis is, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn.
Wat is de periode dat het huis al te koop staat?
De periode dat een huis te koop staat kan wel degelijk relevant zijn. Het kan je helpen om een passend bod te doen. Als het huis al een lange tijd te koop staat, dan is de kans groter dat de eigenaar bereid is om een lager bod te accepteren, omdat hij graag van de woning af wil. Ook kan het zijn dat de woning minder aantrekkelijk is voor kopers. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken waarom het huis niet eerder verkocht is. Is het vanwege de locatie, gebreken in de woning of zijn er andere redenen?
Hoe is de buurt om in te wonen?
Hoewel je mogelijk al bekend bent met de buurt, is het natuurlijk altijd een verrassing wie je buren zullen zijn. Aarzel niet om vragen te stellen over de wijk, de buren en de omgeving. Vraag de verkoper wat hij of zij wel en niet prettig vond aan de buurt en de buren.
Wat zijn de bijkomende kosten van de woning?
Bij het kopen van een woning zijn er niet alleen gemeentelijke lasten, gas- en elektriciteitskosten, maar ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Het energielabel en de verkoopprijs geven al een indicatie van deze kosten, maar er zijn nog andere kosten om op te letten. Bijvoorbeeld, als je een appartement koopt, moet je de Vereniging van Eigenaren betalen. Onderhoudskosten zijn ook belangrijk om in overweging te nemen bij het kopen van een woning.
Is er veel interesse voor de woning?
Wanneer je weet hoe gewild de woning is, kun je bepalen of je snel actie moet ondernemen of dat je rustig de tijd hebt om de situatie te overdenken. De populariteit van de woning kan ook bepalen of je bepaalde voorwaarden moet opnemen in het voorlopige koopcontract, afhankelijk van de onderhandelingspositie die je hebt.
Is het mogelijk om bepaalde spullen over te nemen bij de aankoop van de woning?
Je kunt tijdens een bezichtiging gerust vragen naar roerende zaken van de woning, zoals vloeren, rolgordijnen, en verlichting, die de verkoper in principe niet hoeft achter te laten. Maar het is wel mogelijk om daar met de verkoper afspraken over te maken en deze spullen over te nemen.
Mocht je het spannend vinden om zelf te bezichtigen, dan kun je altijd een aankoopmakelaar van Spendel Makelaars inschakelen om je te helpen bij de bezichtiging en alle andere aspecten van het aankoopproces.
Stel hieronder uw vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.