Energielabel woningen

Het energielabel

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in de regio Voorschoten van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar, de isolatiewijze en de verwarmingswijze en is bedoeld om energiezuinige woning te stimuleren. Bij verkoop of verhuur van uw woning dient het voorlopige energielabel definitief gemaakt te worden.

Dit kunt u online zelf regelen of Frans Spendel Makelaardij ondersteunt u hierin. Voor deze ondersteuning brengen wij geen extra kosten in rekening. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur van uw woning, dan riskeert u een boete van maximaal 450 euro.

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Klik dan hier

Energielabel Frans Spendel Makelaardij

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over de vloerisolatie, ramen en verwarming van uw woning. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest of die Frans Spendel Makelaardij voor u selecteert. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig.

WAAROM EEN ENERGIE LABEL?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent bijvoorbeeld een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu!

Wat zijn de voordelen?

Het energielabel kan gunstig zijn voor uw uiteindelijk verkoop- of verhuurprijs.
Een groen energielabel (A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen, vanwege de lagere energielasten.
U leest in het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken.

Wat is een voorlopig energielabel?

Elk huis in de regio Voorschoten, dat nog geen energielabel heeft, heeft in januari en februari 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen. Het voorlopig energielabel is een schatting op basis van de gegevens in het kadaster. Deze schatting wordt gemaakt op basis van het type huis, de grootte, het bouwjaar en vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan bijvoorbeeld worden ingeschat, hoe groot de kans is dat een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.  In de praktijk kan dit tot gevolg hebben dat uw woning een beter of slechter energielabel heeft. 
 

ENERGIELABEL VAN UW WONING CHECKEN

Wilt u weten of uw woning al een energielabel heeft? En zo ja, welk energielabel uw woning heeft? Dit kunt u op deze website controleren door uw postcode en huisnummer in te vullen.

Ik heb al een energielabel, wat moet ik doen?

Allereerst, dient u te controleren of uw energielabel nog geldig is. Wanneer dit zo is, dan hoeft u niets te doen. Heeft u uw huis in de tussentijd energiezuiniger gemaakt of is er op dit gebied iets belangrijks veranderd? Dan is het aan te raden om een nieuw energielabel aan te vragen, aangezien uw energielabel verbeterd kan zijn. Heeft u hierover vragen voor het energielabel van uw woning in de regio Voorschoten? Dan kunt u contact met ons opnemen. 

Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 450 euro. Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro's tot enkele tientjes. U kunt hier een energielabel aanvragen. Om succesvol een energielabel aan te vragen, volgt u deze stappen:

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

 

Download Infographic 1: Hoe komt u aan een energielabel voor uw woning

Dowload Infographic 2 Wat is een energielabel voor woningen.pdf

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Vul onderstaand contactformulier in of neem direct contact met ons op.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms