Afschaffing van de Jubelton. Wat verandert er in 2024?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een aanzienlijke verlaging van de belastingvrije schenking eigen woning, die vaak informeel de 'jubelton' wordt genoemd. Deze schenking is verminderd van iets meer dan honderdduizend euro naar € 28.947. In 2024 zal deze schenking volledig worden afgeschaft. Waarom wordt de jubelton beëindigd en welke alternatieven zijn er beschikbaar?

 

Waarom is de jubelton afgeschaft?

De afschaffing van de jubelton komt voort uit zorgen van de overheid over toenemende ongelijkheid op de woningmarkt. Deze regeling leek namelijk alleen toegankelijk voor mensen met welvarende ouders of familieleden, wat de ongelijkheid versterkte. Bovendien werd vermoed dat de jubelton bijdroeg aan de stijging van de huizenprijzen. Daarom heeft de overheid besloten om in 2023 de jubelton te verlagen tot € 28.947, en hoogstwaarschijnlijk zal deze in 2024 volledig worden afgeschaft.

 

 

Wat zijn de alternatieven?

Voor de jubelton bestaan er alternatieven. Een optie is het overwegen van een familiehypotheek. In feite is een familiehypotheek vergelijkbaar met een traditionele hypotheek, maar in plaats van geld te lenen bij een bank, leen je het van familieleden. Het voordeel hiervan is dat jullie samen de voorwaarden van de lening kunnen vaststellen.

 

Het afsluiten van een hypothecaire lening met hulp van je familie kan verschillende voordelen bieden, zolang je maar duidelijke afspraken maakt en deze goed documenteert. Hoewel het mogelijk is om de lening informeel af te handelen, is het meest verstandig om een notaris te raadplegen en de overeenkomst officieel te laten vastleggen.

 

Het is ook mogelijk om toch voor een schenking te opteren en de schenkbelasting te aanvaarden. De hoogte van de belasting die je moet betalen, is afhankelijk van zowel de omvang van de schenking als je relatie tot de schenker.

 

De schenkbelastingtarieven voor 2023 zien er als volgt uit:

van

Goedenavond 👋

Benieuwd naar de waarde van uw huis?

U weet het al binnen 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van uw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wilt u verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Uw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check uw mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?