Vrijstelling van overdrachtsbelasting. Wat is dat?

Vanaf het jaar 2024 wordt de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters verhoogd naar €510.000. Dit betekent dat als je een starter bent en een woning koopt met een waarde tot dit bedrag, je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. In deze blog lees je meer hierover en onderzoeken we wat dit voor jou kan betekenen.

 

Details van de vrijstelling

De vrijstelling van overdrachtsbelasting is bedoeld om beginnende huizenkopers te helpen bij de aankoop van hun eerste woning. Tot op heden gold deze vrijstelling voor woningen met een waarde tot €440.000, maar vanaf 2024 wordt deze drempel verhoogd naar €510.000. Dit betekend dat als je een starter bent en een woning koopt met een waarde onder dit bedrag, je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

 

Overwegen om de aankoop uit te stellen tot 2024 kan financieel voordelig zijn.

Bij de aankoop van een woning dien je normaal gesproken overdrachtsbelasting te betalen, waarbij het tarief voor niet-starters 2% van de aankoopprijs bedraagt. Echter, voor starters die aan alle voorwaarden voldoen, komt in 2024 de overdrachtsbelasting te vervallen bij de aankoop van een woning met een waarde tot €510.000. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de kosten bij de aanschaf van je eerste huis. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om dit najaar een huis te kopen van € 300.000, zou je direct € 6.000 besparen.

 

De voorwaarden

Er zijn voorwaarden gekoppeld aan deze vrijstellin. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de koper tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en van plan zijn om de woning als zijn of haar hoofdverblijf te gebruiken. Bovendien mag de koper geen eerdere vrijstelling hebben benut. Om aanspraak te maken op de vrijstelling, moet de koper een verklaring invullen voor de Belastingdienst. Belangrijk: de getaxeerde waarde in het taxatierapport mag de vastgestelde woningwaardegrens niet overschrijden. Als dit wel het geval is, zal er over de volledige aankoopsom 2% overdrachtsbelasting verschuldigd zijn.

 

Als je meer informatie wilt over het kopen van een huis als nieuwkomer op de woningmarkt, aarzel dan niet om ons te bellen of te e-mailen om een afspraak te maken. We staan klaar om je verder te helpen!

van

Goedemiddag 👋

Benieuwd naar de waarde van uw huis?

U weet het al binnen 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van uw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wilt u verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Uw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check uw mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?